במאמר הזה תגלו איך בעזרת רעיונות פשוטים, תוכלו להפעיל קבוצות עובדים במשחקים מגבשים שמחזקים את הקשרים בצוות - בלי להביא שום ציוד מהבית. בין אם אתם מנחים, מנהלי צוותים, או פשוט מחפשים דרך יצירתית לשבור שגרה - המשחקים שתמצאו כאן יהפכו כל מפגש לחווייתי ומלא משמעות. אני גל פליקסברודט, משחקולוג המתמחה בפיתוח תהליכים חברתיים באמצעות משחקי חברה וגיבוש, ואתם מוזמנים להצטרף אליי למסע בין רעיונות, צחוקים וגיבוש שאין לו מתחרים.
למה דווקא משחקי ODT ללא ציוד?
הרעיון מאחורי משחקי ODT הוא ליצור בין המשתתפים מרחב המאפשר להם לתרגל כישורי עבודת צוות ומיומנויות חברתיות - ליצירת אינטראקציות קבוצתיות מרתקות. משחקי ODT ללא ציוד מאפשרים גמישות, יצירתיות ומעורבות מצד המשתתפים. הם גם דרך מצוינת לחסוך בזמן ותקציב, בלי לוותר על הערך החווייתי. מניסיוני, המשחקים האלה מתאימים במיוחד למקומות עבודה שרוצים לחזק את הקשרים האישיים בצוות.
1. שם המשחק: השמש זורחת
כמות משתתפים: 8-16 משתתפים. ניתן לבצע את המשחק גם עם מספר קבוצות במקביל.
הוראות המשחק: תחילה בקשו מהמשתתפים להתיישב על הקרקע במעגל. לאחר שהמשתתפים מתיישבים, יש להנחות אותם להתקרב למרכז המעגל כך שהם יושבים על הקרקע, רגליהם ישרות לפנים וכפות רגליהם נפגשות במרכז המעגל ליצירת מעגל רגליים קטן. המשימה: לגרום לשמש (הקבוצה) לזרוח בשמיים. על המשתתפים להצליח לעמוד מבלי להפר את הכללים: שמירה על רגליים צמודות, ללא קיפול ברכיים ואסור לגעת עם הידיים בקרקע. לצורך האתגר מותר למשתתף להשתמש בידיהם בכל דרך אחרת שנראית להם מתאימה. משתתף שהצליח לעמוד נשאר במקום עד שכל הקבוצה תעמוד יחד.
2. שם המשחק: מעגל מתהפך
כמות משתתפים: 8-30 משתתפים.
הוראות המשחק: המשתתפים עומדים במעגל, מצליבים ידיים בצורת X ומחזיקים ידיים עם המשתתפים שעומדים לצידם. המשימה היא לסדר את עצמם מחדש כך שפניהם יפנו למרכז המעגל וידיהם לא יהיו מוצלבות, מבלי לעזוב את ידיהם של שאר המשתתפים.
לאחר שהקבוצה עלתה על הפתרון אז ניתן לחזור על המשימה שוב רק בתוספת מדידת זמנים להעלאת האנרגיה בקבוצה.
3. שם המשחק: נקודת איזון
כמות משתתפים: 2-16 משתתפים. ניתן להפעיל קבוצות נוספות במקביל.
הוראות המשחק: המשתתפים מתחלקים לזוגות, יוצרים אחיזה משותפת ביד ימין ומותחים את גופם לאחור תוך שמירה על איזון. המשתתפים רשאים לשחק עם האיזון ביניהם על ידי הרמת רגל, הישענות לאחור, כיפוף הרגליים, וזאת מבלי שאף אחד מהם ייפול לקרקע.
שלב 2: זוגות מתאחדים לרביעיות וממשיכים את התרגיל ביצירת מגע ביניהם.
שלב 3: כל המשתתפים מתחברים למעגל אחד ומשתפים רעיונות ליצירת איזון קבוצתי.
4. שם המשחק: ישיבת חברים
כמות משתתפים: 8 ומעלה.
הוראות המשחק: המשתתפים עומדים במעגל צפוף, נוטים לצד שמאל, מניחים ידיים על הכתפיים או המותניים של המשתתף שמלפניהם ומנסים להתיישב על ברכי המשתתף שמאחוריהם בלי שאף אחד ייפול. לאחר הישיבה, עליהם לספור עד 10, ואז לנסות לעמוד יחד בלי שאף אחד ייפול. ניתן להוסיף אלמנטים כמו מחיאות כף, שירה או תנועות.
5. שם המשחק: צורות אנושיות
כמות משתתפים: 6 ומעלה.
הוראות המשחק: המשתתפים עומדים במעגל ומחזיקים ידיים. המשימה היא ליצור צורות כמו משולש, לב או X לפי הנחיות המנחה, מבלי לדבר או לעזוב ידיים על ידי שינוי צורת עמידתם במרחב.
6. שם המשחק: המעלית
כמות משתתפים: 2 ומעלה.
הוראות המשחק: המשתתפים מתחלקים לזוגות ומתיישבים גב אל גב, משלבים מרפקים, ומנסים לעבור ממצב ישיבה למצב עמידה מבלי לשחרר את האחיזה.
שלב 2: זוגות מתחברים לרביעיות וחוזרים על התרגיל.
שלב 3: כל המשתתפים מתחברים לקבוצה אחת גדולה ומנסים לבצע את המשימה יחד.
7. שם המשחק: עשר ספירות
כמות משתתפים: 8-20 משתתפים.
הוראות המשחק: המשתתפים עומדים במעגל ומנסים מבלי לתכנן או לקבוע סדר ביניהם לספור יחד מ-1 עד 10 לפי הכללים הבאים: רק שני משתתפים יכולים בכל פעם לספור סיפרה בו-זמנית, ואסור לשכנים העומדים זה לצד זה לספור יחד. אסור למשתתף לספור 2 ספרות ברצף. אם הכללים מופרים, מתחילים מחדש. ניתן להוסיף משימות כמו קפיצה במקום בזמן הספירה או החלפת מקומות בין כל שני משתתפים שסופרים יחד.
8. שם המשחק: נקודת החיבור
כמות משתתפים: 6-20 משתתפים.
הוראות המשחק: המשתתפים עומדים במעגל רחב ומנסים למצוא את נקודת החיבור במרכז המעגל בעזרת אצבעותיהם בלבד, כשהם עוצמים עיניים ומשתמשים בדיבור לתיאום. רצוי להנחות את המשתתפים להרים את ידיהם אל מעל גובה הראש בכדי למנוע מגע לא מותאם. המשימה מסתיימת כשהמנחה מכריז על פתיחת העיניים לאחר שכל המשתתפים מגיעים למרכז.
לסיכום: גיבוש בלי גבולות
משחקי ODT ללא ציוד הם דרך יצירתית להפוך כל מפגש לבלתי נשכח, תוך עידוד תקשורת, עבודת צוות וחוויה מגבשת שמותירה רושם מתמשך. בחרו את המשחקים שמתאימים לאופי הקבוצה שלכם, ושילבו בהם את הייחודיות שלכם כמנחים.
רוצים עוד רעיונות? עקבו אחרי הבלוג שלי ב-יוניטי ODT למאמרים, טיפים ומשחקים שיכולים לשדרג כל פעילות גיבוש.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?