סדנת מישחקולוגיה חברתית
סדנת מישחוק חווייתית ומעשירה לפיתוח יצירתיות וגמישות מחשבתית בתהליכי הדרכה חברתיים
נכלל במערכת גפ"ן של משרד החינוך תחת תכנית 31784)
עכשיו גם אתם יכולים להפוך כל תהליך של למידה לחוויה מגבשת ומהנה!
סדנת משחקולוגיה חברתית הינה סדנת משחקולוגיה מעשית שתעניק לצוות ההדרכה/המורים/הגננות את היכולת להגמיש את תבניות החשיבה והיצירתיות שלהם ותאפשר להם לרכוש את הכלים שילמדו אותם איך להפוך כל מערך תוכן להפעלה איכותית המשלבת ערכים של עבודת צוות, גיבוש חברתי ושיתוף פעולה.
לכל אלו שמוכנים לשחק בעבודה
עוסקים בהדרכה? בפיתוח? בהנחייה? בהוראה?.. הגיע הזמן שתתחילו
מדריכים, מורים, מנחים - הגיע הזמן להכניס אנרגיה חדשה ולמָשְחֵק את העבודה! אם אתם עוסקים בהדרכה, פיתוח או חינוך, סדנת "המשחוק החברתי" מיועדת בדיוק בשבילכם.
מהו בעצם "מִשְׂחוּק" (gamification)? לא מדובר בגישת חיים יצירתית שמאפשרת לנו להחיות את הפעילות היומיומית, להכניס כיף ואתגר לתוך מסגרת קיימת, ולהפוך מטרות ומשימות לחוויות מעוררות השראה.
בסדנה נלמד איך לשלב כלים משעשעים, פשוטים ויצירתיים לתוך המרחב החינוכי והחברתי שלכם.
תכירו ותמציאו משחקים חברתיים, תרגילים מקרבים ושיטות שמטרתם לחמם את שריר היצירתיות, לפתוח את הראש וליצור דינמיקה קבוצתית חזקה שתהפוך את הקבוצה שלכם למרחב תוסס לצמיחה חברתית, ללמידה משותפת ולשיח פתוח ובריא.
בואו לגלות איך שיטות משחק פשוטות יכולות להפוך את העשייה היומיומית שלכם למשמעותית, מהנה, ומקרבת.
למי מתאימה הסדנא ?
הסדנא מיועדת לצוותי הדרכה העובדים עם קבוצות מכל הגילאים, אנשי חינוך והוראה, מנחי סדנאות, מרצים, מורים בבתי ספר, מדריכי ילדים ונוער במסגרות הבלתי פורמאליות, מדריכי צהרונים וחוגים, גננות וסייעות, מדרכי טיולים, מאמנים ומדריכי ספורט.
מה מטרתה של סדנת משחוק ?
מטרתה של סדנת המִשְׂחוּק החברתי היא לעזור לכל איש הוראה או הדרכה להפוך כל תוכן הדרכתי אותו רוצים להעביר, להטמיע או ללמד, למשחק חוויתי ומגבש שיגיש את התוכן בצורה מהנה ויצירתית, ובנוסף יפתח את המיומנויות החברתיות של המשתתפים ויעזור להם ליצור סביבה חברתית תומכת אשר תאפשר לנמצאים בה להתפתח, ללמוד וליהנות ביחד.
הסדנאות שלנו מורכבות משתי מתודות מרכזיות:
מתודת "המשחק החברתי" המותאמת לצרכיו השונים של מזמין הסדנא בעבודתו.
מתודת "מעגל השיח" המאפשרת למידה הדדית דרך כללי שיח הפשוטים ליישום במעגל דיון, פיתוח שיקול דעת, גמישות מחשבתית ובעיקר יצירת הבנה משותפת, עשירה ומגוונת, המורכבת מפסיפס ההתרשמויות של כלל המשתתפים במעגל.
את הידע התיאורטי נלמד באמצעות משחקי הטמעת תוכן שיצרנו במיוחד עבורכם כדי להקל את חווית הלמידה של המשתתפים בסדנא, וכך על הדרך תחשפו לפלטפורמות משחק שונות ושימושיות.
לקבוצה חוקים משלה !
לכל פעולה שנבקש מהקבוצה שלנו לעשות, כחלק מהעברת מערך התוכן שלנו, יש השלכות על הפן החברתי של חברי הקבוצה. גישת "המשחוק החברתי" מכוונת אותנו לראות מעבר למערך התוכן שעלינו להעביר את השלכותיו על התהליך החברתי שהקבוצה עוברת. כשאנו עובדים עם בני אדם עלינו לקחת בחשבון שמרגע שאספנו מספר אנשים ביחד, הפכנו אותם לקבוצה - ומישהו צריך לקחת עליה אחראיות.
לכל משחק יש מטרה !
לאורך הסדנא נלמד את השלבים השונים שהקבוצה צריכה לעבור דרך תרגול מעשי של משחקים מתודיים. ישנם סוגי משחקים רבים ולכל משחק יש מטרה שונה אותו ניתן להתאים לפי הצורך העולה בקרב סגל המדריכים.
משחקי שבירת קרח (משחקים שמטרתם לפזר את המתח החברתי ולעורר את הקבוצה לחיבור).
משחקי היכרות (איך להכיר את המנחה לקבוצה ואיך לאפשר לחברי הקבוצה להיפתח זה לזה).
משחקי צוות שיתופיים (משחקים שיבנו בקבוצה מיומנויות של עבודת צוות ושיתוף פעולה).
משחקי אמון והעצמה אישית/חברתית (יצירת מרחב של אמון בקבוצה).
משחקי התדיינות במעגל (איך ליצור שיח באווירה משעשעת).
משחקי הטמעת מסר, משחקים לימודיים, ומשחקי סיכום וסגירה.
מה מניע אותנו בחיים ?
היצר הבסיסי של כל אדם הוא ליהנות ויצר זה הוא מה שמניע אותנו לקום בבוקר מהמיטה ולצאת לעוד יום של עשייה בשטח. כל פעולה שאנו עושים משרתת בתוכנו את המקום בו אנו חווים תחושה של סיפוק והנאה, אך קיימים גורמים רבים שיכולים להפוך את יום העבודה שלנו למתיש ומעייף כמו האינטריגות בין המשתתפים בקבוצת העבודה או הכיתה, הרמת הקול, האווירה התחרותית במרחב הלימוד ועוד.
אך מה אם הייתי אומר לכם שכל זה יכול להשתנות.. איך? בעזרת גישת המִשְׂחוּק החברתי !
הרצון ליהנות טבוע בכולנו וכמו שאני רוצה ליהנות, כך גם כל אחד ואחת מחברי הקבוצה/הכיתה/הצוות שאני מנחה. חשוב שכל איש הדרכה והוראה יטמיע את חוק הטבע הזה בגישת ההדרכה שלו וילמד איך לזהות מהם גורמי ההנאה של חברי הקבוצה שלי על מנת שנדע איך לשלבם בדרך בא אנו בונים את מערך התוכן שלנו.
ואהבת לרעך כמוך !
כלל שני בגישת המשחוק החברתי המבוסס על מחקרים מדעיים אומר ש: עשיית נחת רוח לאחר מרבה את תחושת ההנאה שלי. ולכן, אם נדע איך לגרום לאחרים את מה שאנו רוצים עבור עצמנו ונעורר את תחושת ההנאה בקרב המשתתפים שלנו, כך תחושת ההנאה מעשיית העבודה שלי תהיה כפולה ומכופלת כמספר המשתתפים שהצלחתי לגרום להם ליהנות מהמערך והתוכן הממושחק שהכנתי להם.
לשחק בחיבור זה כל הסיפור !
מה הקשר בין סיפור למשחק? - היכולת לשלב נרטיב/סיפור בתוך עיצוב משחק מוציאה את האדם מעצמו ומכניסה את המשתתפים למרחב מדומה, מרחב בו הם יכולים להשתחרר ולפתוח את הראש להתנסויות ולדברים חדשים. לאורך הסדנאה נגלה את תרומתו של הנרטיב ככלי לשיפור יכולת ההדרכה והנעת המשתתפים שלנו ללמידה חווייתית.
מתאים לי !
העולם שלנו משתנה בכל רגע ורגע ואנו מסתגלים לשינויים שקורים בו ומתאימים את עצמנו כדי 'לא להישאר מאחור'. גם בעבודה עם קבוצות עלינו כאנשי הדרכה להתאים את עצמנו לקהל היעד איתו אנו עובדים ולכל קהל יש את הצרכים שלו. לאורך הסדנה נלמד איך לאפיין את הקבוצה שלנו ונתרגל התאמת משחקים לפי קהלי יעד שונים ומגוונים.
מהם משחקי החיבור ?
לצורך פיתוח המיומנויות החברתיות והרגשיות של הילד/האדם בחברה אנו משתמשים ב"משחקי חיבור". אנו מכנים אותם כך כיוון שמטרתם היא לחבר ולקרב בין המשתתפים ולפתח בהם קשרים חברתיים טובים ובריאים.
תהליך החיברות שנוצר לאורך חווית המשחק המשותפת תורמת רבות להפנמת התכנים הלימודיים המועברים במהלכו וזאת בזכות תחושת ההנאה המשותפת המאפשרת למשתתפים להרגיש ביטחון זה עם זה, ביטחון אשר מוריד את רמת החרדה החברתית ומאפשרת ללומדים לחוות למידה משמעותית יותר ביחד.
דרך ההתנסויות הרגשיות אותם המשתתפים חווים במשחק, נבנים בהם הרגלים ונורמות חדשות הבונות במשתתפים יחס של קבוצה מלוכדת, הם לומדים שההצלחה המשותפת מושגת בזכות הקשר ההדדי והרצון המשותף להצליח.
מודל לחיקוי
אנו מאמינים בעיקרון שנקרא דוגמא אישית. כבר מגיל צעיר אנו רואים שהתינוקות לומדים באופן טבעי בדרך של חיקוי. בהתאם לחוק טבע זה ההורים מחנכים ומעצבים את ילדיהם ומתנהגים בהתאם לאופן בו הם ירצו שילדיהם יגדלו. הפנמת עיקרון הדוגמא האישית פועל גם כשאנו מובילים את חברי הקבוצה שלנו. הם רואים בנו האמא והאבא שלהם ולגישת ההדרכה שלנו יש השפעה רבה עליהם.
בהתאם לעיקרון זה הסדנא שלנו מועברת דרך למידה חוויתית ומגבשת שמטרתה ליצור בין המשתתפים בסדנא את אותה התחושה אותה נרצה שהחניכים שלכם ירגישו בשטח. תחושה של גיבוש, קרבה, אמון, שייכות והנאה מהלמידה והשהייה המשותפת ביחד. אתם תזכו לתרגל בעצמיכם כתיבת מערכים ממושחקים, להנחות אותם, לקבל פידבקים, להפרות זה את זה, ועל הדרך אתם תרכשו בנק נרחב של דוגמאות מעשיות ופלטפורמות משחק שנות אותן תוכלו להתאים לעיצוב מערכי התוכן בעבודתכם.
ואם עדיין לא השתכנעתם...
מפגש אחד של סדנת משחוק תעלה את ביטחונכם ותשפר את יכולות ההדרכה שלכם, תפתח את החשיבה היצירתית ותיתן לכם את הכלים ליצור במקום עבודתכם סביבה נעימה וחברתית.
במהלך הסדנה תחוו ותקבלו בנק רחב של משחקים אותם ניתן להתאים ולממש ישירות עם קהל היעד איתו אתם עובדים בשטח העבודה שלכם.