חכמת החיבור - תכנית ODT להעצמה חברתית
(נכלל גם במאגר הממוחשב של משרד החינוך ומערכת גפ"ן - מספר תוכנית: 31810)
הדינמיקה החברתית בקבוצה דורשת תחזוקה שוטפת ולא לכולנו יש את הזמן, היכולת או הכלים, להעביר את חברי הקבוצה שלנו את התהליך שיעזור להם לבסס את הקשר והיחס הנכון שבין אדם לחברו (ולפעמים זה בסדר גם לדעת לבקש עזרה מבחוץ - בשביל זה אנחנו כאן :) .
לכל קבוצה חברתית יש את הדינמיקה שלה, לפעמים לטוב ולפעמים לרע, ולנו יש את הכלים, המשחקים, והמדריכים שיעזרו לכם לתחזק את הדינמיקה בקבוצה שלכם ולהעניק לה את הכלים בריאים לבנות יחסי אנוש טובים זה עם זה בהווה ובעתיד.
'חכמת החיבור' היא תכנית בגישת ODT (לימוד דרך אתגר וחוויה בשטח) המיועדת לכל קבוצה, קיימת או חדשה, הרוצה להעצים, לחזק ולהחכים בהיבט הקבוצתי ובהיבט האישי, ולקבל כלים פרקטיים שיעזרו לכל אדם באשר הוא, באם זה ילד, נער או מבוגר, להרגיש שייך ומחובר לסביבה או לקבוצה בה הוא חיי ושייך.
את התכנית אנו מתאימים בהתאם לצרכי הקבוצה לאחר תיאום ציפיות והגדרת מטרות משותפות. לאחר הגדרת היעדים אנו נתאים את התרגילים והמשימות בהתאם וניצור עבורכם סדנא שתענה על הצורך לצד הערכים החברתיים שאנו שמים עליהם דגש בתכנית.
מהם ערכי החיבור ?
התכנית מתבססת על שש ערכים מרכזיים שבאים לידי ביטוי ושזורים בכל מפגש ומפגש במהלך התכנית כולה, כאשר הערך העליון של התכנית הוא ערך החיבור האנושי כמדד להצלחה.
הגשמה . חשיבה . יצירתיות . בחירה . ויתור . רצינות
אלמנט החיבור הוא אותה תחושה שנבנית בין בני האדם כאשר הם נמצאים באינטראקציה כזאת או אחרת בינם לבין הסובבים אותם כשהם פועלים כלפי מטרה משותפת. אלמנט זה הוא זה שמאפשר פיתוח של נורמות משותפות, צבירת חוויות משותפות, היסטוריה משותפת ועוד.
בפועל, אלמנט החיבור בא לידי ביטוי בכל תרגיל ומשחק אותו יחוו חברי הקבוצה במהלך התכנית – המטרה בכל תרגיל תמיד תהיה משותפת לכלל המשתתפים במשחק והניצחון או ההפסד שייכים לכולם. לצורך השגת המטרה ידרשו המשתתפים לפעול בעבודת צוות ולהפגין כישורי שיתוף פעולה, הובלה, מתן אמון, ראיית האחר וצרכיו, פיתוח יכולת הקשבה, פתיחות ואמפתיה.
בסופו של יום, סדנאות החיבור של חברת יוניטי נועדו להוות זמן איכות בריא ומעצים כהפגה מחיי השיגרה מלאי המתח והקיבעון, ולאפשר למשתתפים בה ליהנות ביחד מחוויה ייחודית בונה ומגבשת באוויר הפתוח.
איך התכנית גפן שלנו בנויה ?
את תכנית חכמת ה.ח.י.ב.ו.ר ניתן לפרוס על פני עד 10 מפגשים של חוויה, חיבור ואתגר.
כל מפגש בנוי בהתאם למבנה הבא אך נתון לשינוי בהתאם לאופי וצרכי הקבוצה בשטח:
מעגל הפתיחה – מתחילים בחיבור
כל מפגש יתחיל במעגל ביחד עם המדריך.
במעגל כולם רואים את כולם, כולם פוגשים את כולם, וכולם שומעים את כולם.
לאחר דברי הפתיחה, הצגת מבנה היום ומטרותיו, ומתן תזכורת של כללי ההתנהגות והבטיחות במהלך המפגש, יחמם המדריך את הקבוצה במשחק פתיחה לשבירת הקרח והנעת המשתתפים לפעולה ויצירת אינטראקציה בין המשתתפים.
הפעילות המרכזית
גוף הפעילות מורכב ממשחקי חיבור מחממים ומתרגילי אתגר קבוצתיים.
התרגילים משתנים ממפגש למפגש ובכל פעם האתגר יעלה בהתאם להתקדמות הקבוצה ביכולתם להפגין עבודת צוות, תקשורת בונה ומתן אמון בשאר חברי הקבוצה.
השולחן העגול
בשולחן העגול כולם נפגשים לעיבוד החוויה ובדיקת מצב החיבור בקבוצה.
לשולחן העגול יש חוקים בסיסיים עליהם כולם שומרים, ביניהם: השיח יעשה בצורה עגולה באמצעות שימוש בחפץ דיבור, כל אחד יביע את דעתו בתורו מבלי לשלול את דברי האחרים, כל אחד ידבר בהתחשבות, בקצרה והתאם לנושא הדיון.
סוגרים בחיבור
רגע לפני שכל אחד הולך לדרכו ובמידה ונשאר זמן, ישולבו משחקי סגירה קצרים ומהנים שמשאירים תחושה טובה של חיבור והצלחה משותפת.
ששת הערכים המרכזיים (ה.ח.י.ב.ו.ר):
הגשמה – הגשמה היא הנטייה המולדת של האדם לפתח את יכולותיו, כישוריו והפוטנציאל הטמון בו במטרה להיות העצמי הטוב ביותר שטבעו המולד מאפשר לו. המימוש העצמי מתבטא בשמירה על הקיום הפיזי שלנו וגם בצמיחתנו האישית שהינה ייחודית לכל פרט בהתאם לשאיפות הדינמיות האישיות שלו.
תכנית 'חכמת ה.ח.י.ב.ו.ר' תועבר במרחב מבוקר, תחת כללי בטיחות ברורים שישמרו על קיומם הפיזי של כל פרט ופרט בקבוצה לצורך הגשמתו האישית.
לאורך הפעילויות והתרגילים השונים, המנחה יתרגל עם המשתתפים הצבת מטרות קבוצתיות ומטרות אישיות שיביאו למימוש הפוטנציאל האישי של הפרט בקבוצה ושל הקבוצה ככלל.
חשיבה – חשיבה היא פעילות העוסקת במידע הנקלט מהסביבה על ידי החושים או הנשלף מהזיכרון, ובעיבודו או ארגונו מחדש במוח. כמו כן, החשיבה עוסקת גם בתהליכים שונים ליצירת מידע חדש, כמו למשל הגעה לתובנות והסקת מסקנות.
לאורך הפעילויות השונות המשתתפים יצטרכו לקלוט מידע חדש ולתרגמו לכדי פעולות פרקטיות שיעזרו לקבוצה להתמודד מול משימות האתגר השונות. בנוסף, לאורך המפגשים יחוו המשתתפים מעגלי חיבור לעיבוד הרגשי והשכלי של חווית התכנית לפי שיטת חכמת המעגל – שיטה המבוססת על כללי יסוד המאפשרים יצירת מרחב דיבור מאפשר ולא שיפוטי.
יצירתיות – היצירתיות נשענת על הגמישות המחשבתית של האדם, כאשר אחד ממאפייני הליבה של עבודה יצירתית הוא החדשנות שלה. להבדיל מדפוסי חשיבה נוקשים ומקובעים המתנגדים לארגון מחדש של עמדות שונות, הגמישות המחשבתית יכולה להוביל לרעיונות חדשים או להמצאת דרכים חדשות להתמודדות עם סיטואציות שונות בחיי היומיום של האדם. מסיבה זו השימוש ב'חשיבה יוצרת' למציאת פתרונות יעילים, רעיונות חדשים ומוצרים שימושיים, תורמת באופן משמעותית להתפתחות של האנושות.
במהלך התכנית יחוו המשתתפים מגוון רחב של תרגילי חיבור קבוצתיים, בין התרגילים יהיו משימות בהן יהיה על חברי הקבוצה להפעיל יכולת של חשיבה מחוץ לקופסא למציאת פתרונות שונים להשגת המשימה. המטרה בכך היא לעודד את חברי הקבוצה לפתח בעצמם את היכולת והכלים להתמודדות מול האתגרים השונים שהחיים מציבים לנו כבני אדם בחברה שמתפתחת ומשתנה כל הזמן.
בחירה – הבחירה מתייחסת לבחירתו החופשית של הפרט שבאה לציין שהתנהגותו של האדם (מעשיו, החלטותיו, מחשבותיו, ורגשותיו) הם פרי רצונו החופשי, ואינם קבועים מראש או מוכתבים בידי יד הגורל.
לפי תפיסה זו לאדם יש יכולת להחליט וחופש לבחור את מעשיו והלכי רוחו, ובכך לקבוע במידה מסוימת את השתלשלות חייו. משמע, שבכל רגע נתון בו האדם מזהה את יכולתו לבחור, הוא חופשי להחליט מבין האפשרויות הניצבות בפניו את האפשרות שתגרום לו או לסביבתו יותר הנאה וסיפוק.
בעולם המשחקים, כל משחק מציב אתגר, הזמנה לפעולה, שמטרתה היא לגרות את השחקן להשתתף ולשחק, לוותר, או לפרוש באמצע וזאת בהתאם ליכולותיו, כישוריו ורגשותיו. במהלך המפגשים ולאורך הפעילויות השונות יובהר למשתתפים כי ביכולתם לבחור אם ברצונם לקחת חלק פעיל במשחקים או חלק פסיבי של צופה מהצד בצורה מבוקרת וזאת לאחר ישמעו מראש את המצופה מהם בכל משימה ואתגר.
ויתור – מתי טוב לשמור על איפוק ומתי לא? מהו ויתור נכון? מדוע כל כך קשה לקבל דעה אחרת? חכמת החיבור מציאה כלי פשוט ויעיל שנקרא חכמת המעגל או מתודת השולחן העגול. שיטה זו עוזרת למשתתפים לתעל את האנרגיות המבוזבזות בקונפליקטים למקום פורץ דרך שמוביל להעצמה ובנייה של דעת הקבוצה המשותפת.
מלכתחילה, כל אחד מאתנו בנוי בצורה שונה מהאחר, וככל שנקבל זאת כחלק מהטבע האנושי בו לכל אחד יש את הייחודיות שלו, כך נצליח למצוא את עמק השווה בינינו. אני נמצא בתוך עצמי ולא מרגיש את מה שיש באחר. לא את הרגש ולא את השכל שלו. לכן קשה לנו לקבל דעה אחרת ששונה או מנוגדת לדעה שלי. אך כדי להגיע לאיזון כל אחד יידרש לא להתאפק ולוותר על דעתו, אלא לוותר על האגו שלו, על הרצון להיצמד לדעה שלו בלבד, ולהסכים להוליד רגש ושכל משותפים. אלמנט זה הוא סוד ההצלחה בכל מערכת יחסית אנושית. אותו עיקרון של חיבור פועל גם כשיש יותר משני צדדים בעניין.
בהתאם לעיקרון זה, את השיח בינינו במהלך המפגשים נקיים בצורה עגולה בה יהיה עלינו להגיע בשלב ראשון להסכמה שכדי להתקדם בחיים עלינו להגיע לשיתוף, לחיבור. ככל שאנו הפוכים זה מזה ודעותינו שונות, כך ביכולתנו להגיע להצלחה גדולה יותר. בפועל, כל אחד ידבר בתורו, והאחרים יקשיבו לדבריו ויוסיפו את שלהם כשיגיע תורם לבניית השכל הקבוצתי המשותף של כלל חברי הקבוצה.
רצינות – הרצינות היא גישה אחראית ורשמית, המאופיינת בשיקול דעת ובהעמקה.
האם יש דבר רע ברצינות? ודאי שלא. פעמים רבות מיקוד, מחויבות, ירידה לפרטים הם ערכים מעולים שמסייעים בידינו להשיג תוצאות ואף מקדמים את מטרותינו הסמויות והגלויות.
אדם רציני הוא אדם שמתייחס ברצינות למטרותיו ולהשגת איכות בחייו עד כדי כך שלעיתים הוא גם מוכן להיות מעט פחות רציני. כך אנו גם מתייחסים למשחקים שאנו בוחרים לשחק בחיינו.
כשאנו בוחרים לקחת חלק פעיל במשחק, ולא משנה איזה, אנו לוקחים את חוקי המשחק ברצינות ומנסים לעמוד בהם ככל האפשר על מנת שנצליח להשיג את מטרתנו מבלי לפגוע בחוויית האתגר שהמשחק מציב לנו. אנו לא 'מרמים' או מחפשים קיצורי דרך, אחרת עדיף היה כבר אם לא היינו לוקחים על עצמינו את האתגר מלכתחילה.
המשחק הוא הכלי שלנו, המבוגרים, להכין את הצעירים לקראת עתידם בחברה האנושית. דרך המשחקים אנו מלמדים אותם על אחריות, על כבוד, על עמידה בכללים ועוד ועוד ועוד... וגם אנו כמבוגרים משחקים כל הזמן תחת כללים וחוקים של החברה בה אנו חיים במטרה להגשים את מטרותינו ולמצוא הנאה וסיפוק בחיינו - וזאת כל מהותה של תכנית חכמת ה.ח.י.ב.ו.ר.