top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

חכמת החיבור מפגש סיכום בבלפור: מחברים ילדים דרך ערכים ומשחקים

לאורך השנים, גיליתי שמשחקים הם כלי אדיר ללמידה, חיבור וגיבוש. בתור משחקולוג, אני מאמין שהדרך הטובה ביותר ללמד ילדים ערכים חברתיים היא להמחיש אותם דרך חוויה מעשית ומלאת הנאה.

תכנית "חכמת החיבור" שהעברתי השנה לילדי שכבה ב' בית ספר בלפור היא דוגמה מרתקת לכך. התכנית כללה שישה מפגשים, כאשר כל מפגש התמקד בערך מרכזי, כמו בחירה, התמודדות, חשיבה יצירתית, ויתור, שיתוף פעולה, ובמפגש האחרון – ערך הרצינות בו בחרנו לקחת ברצינות את נושא החיבור בינינו מעל הכל.

במאמר זה אספר על הפעילויות, התובנות והחוויה הייחודית שעברה על הילדים במפגש הסיכום של התכנית, ואשתף בכמה תובנות מרתקות שיכולות להעשיר גם אתכם.

 

מהי חכמת החיבור?

חכמת החיבור היא הבנה עמוקה שהקשר בינינו לא קורה מעצמו – הוא דורש השקעה מודעת. בתכנית, הילדים למדו כיצד להתייחס לחיבור ביניהם כאילו היה "משחק" שדורש חוקים וכללים לשמירה על הכיף וההרמוניה.

כך למשל, במפגש האחרון שוחחנו על רצינות ביחסים. הדגש היה על החשיבות שבשמירה על היחס ההדדי: גם אם משחקים יכולים להסתיים, החברות נשארת. כשמתייחסים לקשרים ברצינות, אפשר למנוע אי-הבנות ומעשים שעלולים לפגוע.

 

איך משחקים מלמדים חיבור?

לכל מפגש בתכנית הותאמו משחקי ODT שחיזקו את הערך הנלמד. גם במפגש הסיום כללנו שתי משימות מרתקות במיוחד עבור הילדים:


צנרת בסרט – משחק של תיאום ושיתוף פעולה

במשחק זה, כל ילד קיבל מקטע צינור, ויחד נדרש מהם ליצור חיבור יציב שיאפשר לכדור לעבור דרכו מבלי ליפול. הכדור סימל את החיבור ביניהם – רגיש ושברירי אך גם חשוב לשימור.תוך כדי המשחק, הילדים למדו להתמודד עם קושי בשיתוף פעולה בנקודות החיבור, בדיוק כמו במציאות: איך יוצרים תיאום? איך מדברים כך שיבינו אותנו? ומה עושים כשמשהו לא עובד?


ילדים בפעילות ODTמחזיקים צינורות ומעבירים כדור

משימת מגדל פיזה – שיתוף פעולה במיטבו

כדי לסכם את כל הערכים שלמדנו לאורך התכנית, הילדים התמודדו עם משימה קבוצתית מאתגרת: בניית מגדל פיזה מקוביות ענקיות באמצעות מנוף קבוצתי.המנוף הופעל על ידי חבלים, וכל ילד החזיק חבל אחד בלבד. רק בעזרת תיאום מושלם ושיתוף פעולה יכלו הילדים להרים ולהניח את הקוביות בדיוק הנדרש.משימה זו המחישה כיצד בחירה מודעת, חשיבה משותפת, ויתור למען האחר, ושיתוף פעולה מאפשרים הצלחה גם במשימות מורכבות.

  

ילדים משחקים במשחק גיבוש עם מנוף חבלים

תובנות מעניינות מהתכנית

  1. הערכים אינם רק "מילים יפות" – הם נרקמים דרך חוויה משותפת - כשילדים חווים את האתגרים וההצלחות יחד, הערכים הופכים לחלק בלתי נפרד מהשיח היומיומי שלהם.

  2. חיבור תלוי בגישה - משחקים שדורשים שיתוף פעולה חושפים במהירות את החשיבות של גישה מכבדת וממוקדת פתרון.

  3. משחקים בונים גשר לחיים - בדיוק כמו במשחק, גם בחיים יש "חוקים בלתי כתובים" לשמירה על חברות, הדדיות וזרימה נעימה.

 

סיום מלא השראה

בסוף התכנית הילדים מילאו במילותיהם כוס ריקה ששימה כחפץ הדיבור בעצות, טיפים ותובנות שהם למדו לאורך התכנית. היה מרגש לראות כיצד ערכים כמו סבלנות, הקשבה, ושיתוף פעולה תפסו מקום משמעותי בשיח שלהם.

ומה איתכם?

תכנית "חכמת החיבור" הוכיחה שוב שאין דרך טובה יותר ללמוד על חיבור מאשר דרך חוויה. רוצים גם אתם לשלב פעילויות חווייתיות ומשמעותיות בגיבוש ילדים או מבוגרים? אני כאן כדי לעזור! מוזמנים להמשיך לעקוב אחרי הבלוג של יוניטי ODT ולגלות רעיונות נוספים.

 

 

יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


4 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page