top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
  • Writer's pictureגל פליקסברודט

משחוק חברתי: הכלי שיעזור לך להפוך מדריך נוער למנהיג חברתי

איך עושים חינוך מעניין, מחבר ומשפיע? חינוך בלתי פורמאלי זה לא בית ספר, אבל זה בהחלט משהו שמדריכי נוער ומנחים של קבוצות צעירים צריכים לגשת אליו בשיא הרצינות והיצירתיות. בתור מדריך סדנאות גיבוש (ODT Facilitator) ומשחקולוג בתהליכים חברתיים, שמתי לב לכוח המטורף שיש למשחקים בכל מה שקשור לחיבור בין אנשים. לא משנה אם מדובר בקבוצת נוער שמכירה את עצמה שנים או בקבוצה שזה עתה נולדה – משחקים יכולים להפוך כל פעילות לחוויה בלתי נשכחת, ובעיקר לחוויית למידה מחברת ומקרבת.


אז איך עושים את זה? איך מדריכי נוער יכולים להשתמש במשחוק כדי להפוך את הפעילות שלהם לאינטראקטיבית יותר, מלמדת יותר, וכמובן, מקרבת בין החניכים? במאמר הזה נדבר על המהות של "משחקולוגיה חברתית", איך היא עוזרת למדריכים בחינוך הבלתי פורמאלי להתמודד עם השטח ואיך משחוק תהליכי הדרכה והנחיית קבוצות יכול להיות הטריק הכי טוב בארגז הכלים שלהם.

 

מה זה בכלל סדנת משחקולוגיה חברתית?


בואו נתחיל מהבסיס: מה זה משחוק ואיך הוא קשור לפעילות של מדריכי נוער? משחוק הוא היכולת לקחת אלמנטים מתוך משחקים ולהכניס אותם לתוך פעילות או תהליך שכביכול לא קשורים למשחקים – כמו חינוך, הדרכה או אפילו ישיבה. "משחקולוגיה חברתית" לוקחת את זה צעד קדימה: אנחנו לא רק מכניסים אלמנטים משחקיים, אלא ממקדים אותם למטרות חברתיות – בניית קבוצה, שיפור תקשורת, שיתופי פעולה והעמקת ההיכרות בין המשתתפים.

הסדנאות שאני מנחה מתמקדות בדיוק בזה – לקחת כלים משחקיים ולשלב אותם בהנחיית קבוצות. אז אם יש לך קבוצה של חניכים שמתקשה להתחבר או פעילות שהפכה להיות קצת משעממת – משחוק הוא הפתרון.



איך מדריכי נוער יכולים להשתמש במשחוק בכל רגע ובכל מקום?


עכשיו, נשמע מגניב, אבל איך בפועל זה קורה? איך מדריכי נוער יכולים לקחת את השיטה ולהשתמש בה בכל רגע נתון, בין אם זה בפגישה מתוכננת או במצב חירום שבו הכל משתנה ברגע?

התשובה פשוטה: משחוק הוא כמו תיק עזרה ראשונה של מדריך. המטרה היא לא רק לתכנן מראש מערכי מפגש שמשלבים משחקים, אלא גם להיות מוכנים לשלוף משחקים שמותאמים למצבים שונים שמתעוררים בזמן אמת. קבוצת נוער שלא מצליחה להתחבר? שלוף משחק שבירת קרח. חניך שמרגיש בודד או מחוץ לעניינים? שלב אותו במשחק צוות שדורש שיתוף פעולה. מדריך טוב יודע להגיב לכל שינוי במצב בשטח – ומי שיודע לשלב משחקים בצורה חכמה יצליח להתמודד עם כל אתגר.

 

איך השיטה מגמישה את החשיבה של המדריך?


המדריכים הכי טובים הם אלו שיכולים לראות כל סיטואציה מזווית חדשה. אם כל מה שאני עושה הוא לחזור שוב ושוב על אותם תרגילים ואותן פעילויות, אני לא מצליח להסתגל לשינויים ולמצוא פתרונות יצירתיים בשטח. כאן בדיוק נכנסת המתודה של המשחוק. היא מאתגרת את המדריך לשנות את דרך החשיבה שלו ולהפוך כל בעיה לאתגר משחקי.

בנוסף, המשחוק עוזר למדריכים לשחרר את השליטה ולתת לחניכים להוביל את התהליך. במקום להיות "הבוס", המדריך הופך להיות שותף שווה למשחק. השיטה מגמישה את החשיבה של המדריך בכך שהיא מחייבת אותו להיות מוכן להתאים את עצמו לקבוצה ולהיות פתוח לרעיונות חדשים.


סדנת משחוק חברתי

 

במה שונה סדנת המשחוק של יוניטי?


תכלס, מה מייחד את הסדנאות של יוניטי מהשאר? הרי יש מלא סדנאות משחוק בשוק. התשובה היא המיקוד שלנו בתהליכי חיברות ויחסי אנוש. רוב הסדנאות מתמקדות בללמד משחקים או לשפר ביצועים, אבל אצלנו הדגש הוא על איך המשחקים עוזרים לבנות קבוצה, לשפר תקשורת ולחזק קשרים בין המשתתפים.

המשחקים שאנו יוצרים מתמקדים בקבוצות – החל ממשחקי היכרות ושבירת קרח, ועד משחקי אמון ושיח. אנחנו מאמינים שחיבור בין אנשים נבנה דרך חוויות משותפות, והמשחקים שאנחנו מפתחים מכוונים בדיוק לזה. החוקים, האתגרים וההגבלות שאנחנו יוצרים במשחקים מבטיחים שכל המשתתפים יצטרכו לעבוד יחד ולשתף פעולה כדי להצליח.

 

איך משחוק חברתי עובד בפועל?


השיטה מתמקדת בשני שלבים עיקריים:

השלב הראשון הוא תהליך סיעור המוחות – אנחנו מנסים להציף כמה שיותר רעיונות. המטרה היא לגירוי מוחי מקסימלי, לגירוי רעיונות אסוציאטיביים על ידי שילוב של 2 אלמנטים משחקיים:

1. בוחרים פעולה המקדמת הנאה טהורה - ישנן המון פעולות שיכולות לגרום הנאה לאדם, רצוי לבחור פעולה שהקבוצה תתחבר אליה לפי ההיכרות של המדריך את הקבוצה אותה הוא מנחה.

2. גירוי אסוציאטיבי שיכול להיות בעצם כל אביזר מוחשי או מופשט כמו: חבלים, מוזיקה, קוביות, סיפור, מקלות, צבעים וכו'. בשלב הזה, המשחקים הם פתוחים לגמרי, כל רעיון מתקבל ללא שיפוטיות וביטול, גם אם הוא נשמע הזוי. רצוי לתעד את כל הרעיונות שצפים.


השלב השני הוא שלב המיקוד והדיוקים. בשלב הזה אנחנו לוקחים את כל הרעיונות שהצפנו, בוררים מתוכם רעיון וממקדים אותו סביב מטרה מסוימת. את המטרה חשוב להגדיר בעזרת משפט מיומנות שיעזור לנו לדעת מהי הפעולה הנדרשת להשגת המטרה או התוצאה שהגדרנו: המשתתפים "פעולה" לשם... "התוצאה". את הפעולה הזו נשתול בתוך האתגר המשחקי שיצרנו בשלב סיעור המוחות.

נניח שאנחנו רוצים ליצור משחק שיחזק את התקשורת בין חניכים בקבוצה חדשה. ניקח את כל האלמנטים שאספנו ונמקד אותם בתוך משחק שידרוש תקשורת מתמשכת בין המשתתפים. כאן גם נכנסות ההגבלות השיתופיות ליצירת תהליכי החיברות – הן אלה שמכריחות את החניכים לשתף פעולה ולהיות תלויים זה בזה בתוך המשחק.


בסופו של דבר, השיטה יוצרת משחקים חברתיים, שבהם ההצלחה תלויה בעבודה המשותפת של כל המשתתפים. המשחקים האלה יוצרים חוויות שמחזקות את הקשרים בין החניכים ומעודדות את החיבור והקירבה ביניהם.


משחק גיבוש חברתי

סיכום: איך משחוק יכול לחבר בין אנשים?


בגדול, אם יש משהו שלמדתי במהלך השנים, זה שמשחקים הם יותר מכיף – הם כלי חברתי חזק שיכול לחבר בין אנשים בצורה אמיתית ובריאה. סדנאות המשחוק של יוניטי מיועדות בדיוק לזה: להכניס כלים משחקיים לתוך חיי היום-יום של מדריכי נוער, כדי לעזור להם להתמודד עם האתגרים החברתיים והדינמיקות המורכבות בקבוצות שלהם.


בסופו של יום, המטרה שלנו היא לחבר בין אנשים בצורה שתחזיק לאורך זמן. מוזמנים להכיר את פעילויות הגיבוש וסדנאות המשחוק של חברת יוניטי, ולעקוב אחרי הבלוג שלנו לעוד רעיונות יצירתיים למשחקים ותהליכי חיבור חברתיים!


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


 

6 views
bottom of page