top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

פעילויות ODT והנרטיב החייתי: קבלת השראה להמצאת משחקים מעולם הטבע

הטבע הוא מגרש משחקים אינסופי של השראה. היצורים שסובבים אותנו – מהדבורים הקטנות ועד הפילים הגדולים – יכולים ללמד אותנו שיעורים מעמיקים על עבודת צוות, שיתוף פעולה והסתגלות לשינויים. כמשחקולוג לתהליכים חברתיים ומנחה פעילויות ODT, אני, גל פליקסברודט, חוקר וממציא משחקים חברתיים שמטרתם לחבר בין אנשים, לפתח מיומנויות רכות ולהעניק חוויה מעשירה ומשחררת.

במאמר הזה אשתף אתכם במחשבותיי על הנרטיב במשחקים - אחד העקרונות שאני זוכה ללמד בסדנת המשחקולוגיה החברתית שלי. נבחן כיצד הוא תורם למשחקי ODT, ואיך עולם הטבע יכול להוות מקור השראה רב עוצמה להמצאת משחקים חדשים. נצלול יחד אל עקרונות הנרטיב המשחקי, ונראה כיצד דמויות וסיפורי מסגרת יכולים להפוך כל משחק פשוט לחוויה מרתקת ומחברת. נדבר על מציאת נרטיב שמתחבר לטבע, נבין את כוחו של הדמיון, ונכיר משחק דוגמה – "כוורת בסרט" – שממחיש איך סיפור רקע יכול לשדרג את חווית המשחק ולהגביר את מעורבות המשתתפים.

 

כוחה של המסגרת הסיפורית בפעילויות ODT

כשאני יוצר משחקים, אני מתחיל מהנרטיב. נרטיב הוא לא רק סיפור שמוסיפים כדי "לייפות" את הפעילות; הוא כמו מסגרת צבעונית שמעניקה עומק נוסף למשחק, מגדירה את התפקידים ומעוררת את הדמיון של המשתתפים. עבורי, נרטיב טוב הוא כמו מנהיג בשדה קרב – הוא סוחף, הוא נותן כיוון ומעורר מוטיבציה פנימית.

בפעילויות ODT (Outdoor Training), המסגרת הסיפורית חשובה במיוחד משום שהיא מקשרת את המשתתפים לפעילות ומסייעת להם להשתחרר, לנטוש את היום-יום ולחוות משהו חדש ומשמעותי. כשמשתתפים נכנסים לדמות של דבורה, נמר או אפילו עץ יציב, משהו בהם משתחרר. החוויה מקבלת משמעות עמוקה יותר, וזהו רגע שבו הנרטיב משחקי תופס את מקומו ומשפיע על כל המשתתפים.

 

לשאוב השראה מהטבע

הטבע עשיר בדמויות מעוררות השראה. חישבו למשל על הדבורים – יצור קטן שנראה חלש ופשוט, אבל דווקא בזכות עבודת צוות מדויקת ויכולת לתקשר, הוא מצליח לקיים קהילה מורכבת ופרודוקטיבית. או נמרים, שכל תנועה שלהם מחושבת ונעשית ביעילות ובלי לבזבז כוחות מיותרים. כל חיה היא עולם שלם של תכונות ייחודיות, שמאפשרות לנו להמציא סיפורי משחק עם ערך מוסף.

כשאני מחפש נרטיב חדש למשחק, אני מתחיל במחשבה על מהות הפעילות – מה אני רוצה שהמשתתפים ילמדו או יחוו? ואז אני שואל את עצמי, "איזו חיה בטבע יכולה לייצג את הערך הזה?". לפעמים אני מחפש תכונה אחת בלבד, כמו נחישות או סבלנות, ולפעמים אני בוחר במערכת יחסים מורכבת כמו זו שבין ציפור לטפיל. דרך השאלה הזאת אפשר להגיע לנרטיב שיוצר חיבור אישי בין המשתתפים לבין הטבע ומעורר בהם את הרצון להיות חלק מהחוויה.

 

דוגמה למשחק ODT: "כוורת בסרט"

כחלק מההשראה הטבעית, יצרתי משחק בשם "כוורת בסרט" שמתמקד בעבודת צוות, הסתמכות על חברי הקבוצה ושיתוף פעולה ללא תחרות.


מטרת המשחק: לשתף פעולה ולאסוף כמה שיותר "פרחים" (קונוסים) עבור הכוורת המשותפת של כל הצוותים.


מספר משתתפים: עד 20 משתתפים, מחולקים לתתי-קבוצות של עד 4 משתתפים.


ציוד:

  • קונוסים נמוכים (בצבעים שונים) עם חור במרכזם, המייצגים פרחים.

  • מקלות פעילות ארוכים (מקל אחד לכל קבוצה).

  • משקפיים עם עדשות קליידוסקופ המעוותות את הראייה.

  • דליים (או מיכלים) המשמשים ככוורות – דלי אחד לכל קבוצה.

הכנה:

  1. פזרו את הקונוסים ברחבי השטח כך שיהיו פרוסים במרחב, במיקומים שונים וקשים יחסית להגעה.

  2. חלקו את המשתתפים לתתי-קבוצות (בנות 3–4 משתתפים), וכל קבוצה מקבלת צבע קונוסים מסוים שעליהם לאסוף.

  3. כל קבוצה מקבלת מקל איסוף, דלי לאיסוף הצוף, ומשקפיים עם עדשות קליידוסקופ.


מהלך המשחק:

  1. תחילת המשחק: כל תת-קבוצה מקבלת תדרוך קצר על המטרה – עליהם לאסוף את כל הקונוסים בצבע שלהם ולהעביר אותם אל ה'כוורת' שלהם (הדלי).


  2. שליחת דבורה לשדה: כל פעם, תת-קבוצה שולחת משתתף אחד – "הדבורה" – לשדה כדי לאסוף פרח אחד בצבע שלה בעזרת המקל. הדבורה חייבת להשחיל את המקל דרך החור בקונוס ולהעביר אותו בזהירות לדלי הקבוצה. משתתף נוסף בקבוצה יכול לעזור להכווין את הדבורה מהצד (במיוחד עם המשקפיים המאתגרות את הראייה), אבל אסור לו לגעת במקל או בפרח.


  3. העברת תור: לאחר כל איסוף מוצלח, הדבורה חוזרת לקבוצה, והקבוצה בוחרת משתתף אחר בתור הדבורה התורנית שתצא לאסוף.


  4. משך המשחק: המשחק נמשך עד סיום איסוף כל הפרחים בשדה, או בהתאם למגבלת זמן שנקבעה מראש (למשל 15 דקות).


מטרת העל: אין תחרות בין הקבוצות, וכל הקבוצות שואפות יחד להשלמת איסוף כל הפרחים בשדה עבור הכוורת המשותפת.


מעגל למידה: לאחר המשחק, נפגשים למעגל שיח פתוח במהלכו המשתתפים משתפים חוויות ותובנות.

 

ילדים במשחק גיבוש כיתתי מרימה קונוס בעזרת מקל


החיים כמשחק: ויתור על ה"אני" למען ה"אנחנו"

אחד הערכים העמוקים ביותר שניתן ללמוד ממשחקים קבוצתיים בהשראת הטבע הוא הוויתור העצמי. במשחק "כוורת בסרט", כל משתתף נדרש לפעול בצורה שמשרתת את הצוות ולאו דווקא את טובתו האישית. הדבורה שיוצאת לשדה לאסוף צוף חייבת לבטוח בחברי הקבוצה שיכוונו אותה, גם אם זה דורש ממנה לוותר על שליטה או נוחות.


זו דוגמה קטנה אך משמעותית לשיעור חיים. אם כל משתתף מוכן לוותר על החלק האישי שלו לטובת הקבוצה, התוצאה המשותפת הופכת להישג מרשים יותר, ותחושת הסיפוק המגיעה מהשגת המטרה גדולה אף יותר. ויתור על ה"אני" לטובת ה"אנחנו" הוא אתגר של ממש, אך בטבע אנו רואים איך דבורים, נמלים וחיות נוספות פועלות תמיד למען טובת הקבוצה, ומוכנות להתגבר על האגו האישי.


הומור וקלילות כדי להעצים את החוויה

במשחקי ODT, השימוש בהומור וקלילות מייצר אווירה נעימה ומהנה ומאפשר למשתתפים להרגיש חופשיים להתנסות ולהיות יצירתיים. למשל, במהלך המשחק "כוורת בסרט", משקפי הקליידוסקופ שמקשים על הראייה מוסיפים לא רק אתגר פיזי אלא גם רגעים משעשעים. לא פעם אפשר לראות משתתפים שנעים במרחב בצורה מצחיקה, מנסים לתפוס את הקונוס ומפספסים, מה שיוצר גלים של צחוק ותחושת קלילות שעוזרת לשבור את הקרח.

כשהאווירה משוחררת וצוחקים יחד, נוצרת קרבה בין המשתתפים. ברגעים כאלה, גם המשתתפים הביישנים יותר מרגישים בנוח לקחת חלק פעיל, ולהשתחרר. חוויה קלילה ומצחיקה היא פעמים רבות המפתח לחיבור אמיתי ולזיכרון חיובי מהפעילות.

 

מעגל הלמידה: מפנימים את הערכים שלמדנו יחד

בסיום כל פעילות ODT, אני מקפיד לקיים מעגל למידה שבו כל המשתתפים מוזמנים לשתף איך הרגישו ומה למדו מהמשחק. התהליך הזה מעניק לפעילות משמעות נוספת ומסייע להפנים את הערכים שלמדו במהלך המשחק. השיח המשותף מאפשר למשתתפים להבין את החוויה דרך עיני אחרים ולהתחבר לרגשותיהם של חבריהם לקבוצה.

לדוגמה, במשחק "כוורת בסרט", נשאל את המשתתפים איך הרגישו המשתתפים כשראייתם היתה לקויה? או איך הם מתמודדים כאשר הם נתקלים במגבלה שמקשה עליהם להשיג את המטרה שהם הציבו לעצמם? פעמים רבות התובנות שהמשתתפים מציפים במעגל הלמידה מצליחות לרגש ולעורר השראה, ומוסיפות רובד נוסף לחוויה.

 

לסיכום: הסיפור שמחבר אותנו יחד

לסיכום, הנרטיב במשחקי ODT הוא הכלי שמחבר אותנו לטבע, לערכים ולעקרונות של חיבור ושיתוף פעולה. כשאנחנו מעניקים לכל משחק סיפור, אנחנו מאפשרים למשתתפים להתחבר רגשית למשחק וללמוד ממנו על עצמם ועל הקבוצה שלהם. המשחק "דבורים מלקטות צוף לכוורת" הוא דוגמה מצוינת ליכולת של נרטיב להעצים את חווית המשחק ולהוביל לתובנות על משמעות שיתוף הפעולה ותחושת השייכות.


אני מזמין אתכם לעקוב אחרי הבלוג של יוניטי ODT, שם אשתף בעוד רעיונות למשחקים חווייתיים שמחברים בין אנשים ומעניקים ערך אישי וקבוצתי.


 

יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


2 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page